Hogyan meditáljunk eredményesen?

A meditáció fogalma és gyakorlata manapság széles körben elterjedt, mindenki találkozott már vele valamilyen formában. Legalább egy ismerősünktől biztos hallottuk már, hogy kipróbálta a meditációt, de gyanítom, hogy a kedves olvasó is részt vett már legalább egy vezetett meditáción személyesen vagy online. Ebben a rövid írásban áttekintjük a meditáció eredetét, különböző formáit, és kitérünk egy különleges gyakorlatra, a Transzcendentális Meditációra, amely hazánkban is egyre nagyobb tért hódít.

A meditáció eredete

A meditáció gyakorlata egyidős az emberrel, minden ősi kultúrában, hagyományban (lásd egyiptomiak, görögök, Kína vagy India, stb.) megtalálhatók azok a praxisok, amelyekkel a kifelé irányuló figyelmet befelé fordították, és megtapasztalták az elme belső, mélyebb, csendesebb rétegeit. Hogy miért tették? Mert tudták, hogy a belső és külső valóság között erős kapcsolat van, és így teremtettek harmóniát e két világ között, illetve így valósították meg azt teljes emberi potenciált, amelyet az indiai ősi hagyományokban megszabadulásnak vagy megvilágosodásnak neveztek.

A meditáció különböző formái napjainkban

Manapság számos, különféle mentális technikát neveznek meditációnak, amelyek általában három kategóriába illeszkednek:

1) Vannak olyan technikák, amelyek középpontjában a koncentráció van. Ezen technikák lényege, hogy egy pontra összpontosítjuk a figyelmünket, és ha bármi más megpróbálna beférkőzni az elménkbe, akkor a figyelmünkkel visszatérünk az eredeti fókuszba. Például egy gyertyalángot figyelünk, és megpróbálunk kizárni minden egyéb tudattartalmat. Ez a megközelítés az elménket igencsak próbára teszi, emiatt a gyakorlás nehéz, és általában ritkán járunk sikerrel.

2) Egy másik megközelítés a szemlélődés, vagy idegen kifejezéssel az open monitoring (nyitott megfigyelés) technikák. A manapság egyre jobban elterjedt mindfulness technikák leginkább ebbe a kategóriába esnek. Itt nem összpontosítunk erősen, hanem csak lazán figyelünk valamire, például egy testi érzetre vagy a lélegzetünkre, és közben megfigyeljük a gondolataink áramlását is anélkül, hogy kapcsolódnánk hozzá, vagy bevonódnánk a gondolatfolyamba. Ide tartoznak továbbá a vezetett meditációk is, ahol valaki elkalauzolja a figyelmünket egy kellemesebb tájékra. Ezek a gyakorlatok általában valamilyen szinten relaxálnak, és jellemzően sokszor belealszunk a folyamatba, mert elménk a pihenés közben elveszíti éber minőségét.

3) A harmadik megközelítés az öntranszcendáló gyakorlat, és ide tartozik a Transzcendentális Meditáció. Itt egy speciális technika segítségével az elménket egyszerre mély relaxációra bírjuk, ugyanakkor maximálisan fenntartjuk éberségünket is, így élvezhetjük a technika nyújtotta mélypihenést anélkül, hogy elaludnánk. És mindez könnyedén és önmagától megy végbe. Valójában ez az a megközelítés, amelyet eredeti értelemben meditációnak nevezhetünk, a többi ehhez képest inkább csak mentális technika.

A Transzcendentális Meditáció eredete

A Transzcendentális Meditáció az ősi Indiából származik, abból a védikus hagyományból (legalább 5000 éves), amely még a hinduizmus előtt létezett Indiában. A szanszkrit “véda” szó tudást jelent, mégpedig elsősorban tapasztalaton alapuló tudást, amellyel a védikus időkben az ott élők megszervezték és fenntartották a magas tudatszinten funkcionáló, prosperáló társadalmukat. Ennek a tudásnak a középponti technikája volt a Transzcendentális Meditáció (röviden TM), amely lehetőséget adott a teljes emberi potenciál kimunkálására minden egyénben, hozzájárulva ezzel egy virágzó társadalom kialakulásához is. Maharishi Mahesh Jógi (1918-2008), indiai guru hozta el ezt a tudást a nyugati világba az 1950-es években, és terjesztette el a Transzcendentális Meditáció gyakorlatát világszerte.

A Transzcendentális Meditáció működése

Meditálni könnyű és beteljesítő érzés, ha a megfelelő technikát gyakoroljuk. Nem koncentrálunk, nem kontrolláljuk az elménket, csak kényelmesen ülve, csukott szemmel ismételjük magunkban azt a mantrát, amelyet egy megfelelően képzett Transzcendentális Meditáció-tanártól kaptunk naponta kétszer 20 percig. A helyes mantra és a helyes gyakorlás az általában kifelé irányuló figyelmünket befelé fordítja, és azonnal megtapasztaljuk elménk azon belső, mélyebb rétegeit, amelyet a hétköznapok forgataga, stresszeink és feszültségeink elfednek előlünk. Az élmény fokozásához akár illóolajokat is használhatunk. A gyakorlás tapasztalata a belső csend, nyugalom, boldogság és stabilitás érzése, a meditációból pedig felfrissülten térhetünk vissza hétköznapi teendőinkhez.

A Transzcendentális Meditáció előnyei

A TM előnyeit több mint 500 tudományos kísérletben igazolták, melyek eredményeit lektorált szaklapokban publikáltak. Ezidáig több mint 10 millióan sajátították el a technikát, és gyakorolják nap mint nap nemtől, kortól, vallástól, filozófiai szemlélettől vagy életmódtól függetlenül. A meditáció előnyeihez tartozik többek között a növekvő intelligencia, kreativitás, lecsökkent szorongás, stabil érzelmi világ, javuló egészség, stb.

Hogyan sajátítható el a technika?

A Transzcendentális Meditáció technikáját megfelelően képzett TM-oktatóktól sajátíthatjuk el egy négy alkalmas tanfolyam keretében, ahol már rögtön az első alkalommal megkapjuk a technikát, és ki tudjuk próbálni. Ezt követően saját tapasztalatainkra építve érthetjük meg a meditáció működési mechanizmusait a tanfolyam során.

A Transzcendentális Meditációt könnyű megtanulni, könnyű gyakorolni, és azonnal érezheted pozitív hatásait.

Hasonló cikkek

Meditálni könnyű és hasznos!

Meditálni könnyű és hasznos!

Vajon tényleg könnyű meditálni? A válasz: igen, ha a megfelelő technikát gyakoroljuk. Nem csak könnyű elsajátítani, de könnyű gyakorolni, és beilleszteni a napi rutinba. És ha rendszeresen meditálunk, nagyon hamar pozitív eredményeket fogunk tapasztalni: kevésbé...

bővebben
Transzcendentális Meditáció tanfolyam

Transzcendentális Meditáció tanfolyam

Szeretnéd megtudni, hogy mi vár Rád, ha részt veszel a Transzcendentális Meditáció tanfolyamon? Ebben a bejegyzésben bemutatom azt a folyamatot, ami az érdeklődéstől az elsajátításon keresztül a rendszeres gyakorlás kialakításáig tart. Ismerkedj meg a...

bővebben
5 dolog, amiben segít a meditáció

5 dolog, amiben segít a meditáció

A meditáció manapság széles körben elterjedt gyakorlat, és jótékony hatásait az élet számos területén kimutatták már. Fontos azonban tudnunk, hogy a különféle meditációs technikák más-más hatásokat idézhetnek elő, és lehetnek...

bővebben

Kapcsolat

Telefon

+36 20 501 7726

Email

olgyay.adam@tm.org