5 dolog, amiben segít a meditáció

meditáció

A meditáció manapság széles körben elterjedt gyakorlat, és jótékony hatásait az élet számos területén kimutatták már. Fontos azonban tudnunk, hogy a különféle meditációs technikák más-más hatásokat idézhetnek elő, és lehetnek valóban eredményesek az életünk jobbá tételében, de lehetnek kevésbé eredményesek is.

A Transzcendentális Meditáció a világon a legszélesebb körben vizsgált meditációs technika, jótékony hatásairól több mint 500 tudományos kutatási eredmény számol be, amelyeket lektorált szaklapokban publikáltak. Ebből a kimeríthetetlen tudástárból merítve foglaljuk most össze, hogy mi az az 5 dolog, amiben biztosan segít a Transzcendentális Meditáció.

1. Segít lecsendesíteni az elménket!

Sokszor tapasztaljuk azt, hogy az elménket egyszerűen nem lehet kikapcsolni, mindig pörög valamin: Miért szólt be a munkatársam? Hová tettem a slusszkulcsomat? Már megint mit felejtettem el a bevásárlásnál? Vajon milyen jó filmet játszanak a moziban? Stb… Ez a pörgés azért már néha sok tud lenni, és ami a legrosszabb, hogy nincs felette kontrollunk. A Transzcendentális Meditációval azonban a személyre szabott mantránk segítségével könnyen lecsendesíthetjük elménk működését, és megtapasztahlatjuk saját belső békénket és nyugalmunkat. Olyan ez, mintha egy háborgó óceán mélyére merülnénk. Lehet, hogy a felszínen csapkodnak hullámok, de a mélyben örök csend és nyugalom honol. Ráadásul ez a belső csend, amely mindannyiunk elméje mélyén megtalálható, ha rendszeresen gyakorlunk, egyre inkább átitatja a meditáción kívüli aktiv életünket is!

2. Feltölt energiával!

Az alvástól vagy a hétvégi extra pihenéstől azt várjuk, hogy energikusabbak legyünk másnap vagy a következő hét folyamán, azonban előfordulhat, hogy a megszokott pihenés nem, vagy még az extra pihenés sem eléggé energizál, és szinte folyamatosan fáradtak vagyunk. Ez természetesen annak köszönhető, hogy sem az alvás során, sem pedig egy szabadságolás során nem férünk hozzá azokhoz a mélyen gyökerező stresszeinkhez, amelyek így nem kerülnek feloldásra, és visszavetik az energiaszintünket. Ehhez mélyebb pihenésre van szükség, amiben a Transzcendentális Meditáció kiváló segítségünkre lehet. A TM gyakorlása közben mélyebb pihenésben részesülünk mint a mélyalvás során, így a rendszeres meditálás hozzásegít ahhoz, hogy az évek alatt felhalmozott stresszt és fáradtságot is ki tudjuk meditálni magunkból.

3. Kitisztítja az elménket!

A Transzcendentális Meditáció egy másik rendkívül fontos hatása, amely ráadásul már az első néhány napban meg szokott jelenni a friss meditálóknál is, hogy tisztábban tudnak gondolkodni. Nagyobb csend honol a fejben, könnyebb odafigyelni a feladatokra, kitartóbb a koncentrációs képesség, könnyebb észrevenni az összefüggéseket, stb. Ez annak köszönhető, hogy a megszokott, vagy az akár már észrevétlenül futó belső párbeszédek a fejünkben elcsendesednek, és így sokkal tisztábbnak tapasztaljuk saját elménk működését. Mindez segít abban, hogy nyugodtabbak, könnyedebbek maradjunk, és hogy jobb döntéseket hozzunk a mindennapokban. Szinte hihetetlen, de tényleg ennyire egyszerű megszabadulni a kellemetlen, zavaró gondolatoktól, és könnyedén arra figyelni, ami igazán fontos.

4. Javítja a társas kapcsolatainkat!

A TM nem csak abban segít, hogy jobb viszonyban legyünk önmagunkkal, hanem abban is, hogy mások felé is barátságosabbak, nyitottabbak, elfogadóbbak tudjunk maradni. Ez az eredmény annak köszönhető, hogy mivel lecsökken a saját stressz szintünk, nem vetítünk annyi stresszt másokra, és így tisztább kapcsolódásokra van lehetőségünk. Azt mondják, „a szépség a látó szemében van”, és ez így is van, azonban nem mindegy, hogy tiszta lencsén keresztül szemléljük a világot, vagy olyan lencsén keresztül, ami mindent sötétebbnek lát, mint amilyen az valójában. Természetesen a technika abban is segít, hogy adott esetben erősebb határokat húzzunk meg, ezzel tarva fent az egészséges viszonyt olyan esetben, ahol nem feltétlenül a nyitottság, hanem a távolságtartás a helyes magatartás.

5. Hozzájárul a társadalmi stresszek csökkentéséhez is!

A Transzcendentális Meditációnak van egy egészen különleges hatása is: nem csak önmagunkért vagy a közvetlen környezetünk jóllétéért tehetünk általa, de hozzájárulhatunk a társadalmi stresszek csökkentéséhez is. A Transzcendentális Meditációról egyedülálló módon tudományos eszközökkel kimutatták, hogyha csoportban gyakorolják, akkor egy relatíve kis létszámú csoport (adott közösség 1%-a) pozitív változásokat hozhat létre társadalmi szinten is. Ezt a jelenséget Maharishi-hatásnak hívják, amit több mint 40 tudományos kísérletben igazoltak. Gyakorlatilag a világbéke hiteles formulájáról beszélünk: ha minden országban működne egy megfelelő létszámú béketeremtő csoport, megszüntethetnénk a társadalmi stresszeket, és egy sokkal nyugodtabb, békésebb és boldogabb világban élhetnénk. A Transzcendentális Meditáció haladó technikáját gyakorló csoportja esetében úgy számolhatunk, hogy a csoport a teljes közösség mindössze 1%-ának a négyszetgyökét kell, hogy kitegyék ahhoz, hogy az egész közösségre nézve érvényesüljenek a pozitív hatások. Jelen pillanatban ez a szám Magyarországon 315 fő.

A Transzcendentális Meditáció tehát egy olyan meditációs technika, amelynek várható hatásait pontosan ismerjük. Világszerte több mint 10 millióan sajátították már el, és a meditálók pozitív eredményeit mind egyéni mind társadalmi szinten több mint 500 tudományos kutatásban vizsgálták már meg.

Jelentkezz INGYENES konzultációra nálam, ahol felteheted további kérdéseidet a technikával kapcsolatban!

A Transzcendentális Meditációt könnyű megtanulni, könnyű gyakorolni, és azonnal érezheted pozitív hatásait.

Hasonló cikkek

Transzcendentális Meditáció tanfolyam

Transzcendentális Meditáció tanfolyam

Szeretnéd megtudni, hogy mi vár Rád, ha részt veszel a Transzcendentális Meditáció tanfolyamon? Ebben a bejegyzésben bemutatom azt a folyamatot, ami az érdeklődéstől az elsajátításon keresztül a rendszeres gyakorlás kialakításáig tart. Ismerkedj meg a...

bővebben
Hogyan meditáljunk eredményesen?

Hogyan meditáljunk eredményesen?

A meditáció fogalma és gyakorlata manapság széles körben elterjedt, mindenki találkozott már vele valamilyen formában. Legalább egy ismerősünktől biztos hallottuk már, hogy kipróbálta a meditációt, de gyanítom, hogy a kedves olvasó is részt vett már legalább egy...

bővebben
Biohacking, vagyis a napi rutin fontossága

Biohacking, vagyis a napi rutin fontossága

Biztosan hallottad már a biohacking kifejezést. A biológiánk “meghekkelése” azt jelenti, hogy megpróbáljuk optimalizálni annak működését tudományos, következetes módszerekkel. Én azt gondolom, hogy rengeteget tehetünk magunkért azáltal, hogy megismerjük biológiai...

bővebben

Kapcsolat

Telefon

+36 20 501 7726

Email

olgyay.adam@tm.org